Posted in Zdrowa dieta

Zakąska dobrym wstępem lub dodatkiem pysznego karczku pieczonego.

Zagrychą może być każda potrawa. Całość zależy jedynie od tego dla ilu ludzi podajemy, czy ma być serwowana w gorącej czy zimnej postaci i co proponujemy zaserwować jako główną strawę. Ważne mimo wszystko jest jeszcze to, czy stanowi posiłek, czy uzupełnienie do niego. Jak nazwa wskazuje przekąska, to mała część pokarmu, która winna rozbudzić kubki smakowe i uwrażliwić apetyt.

Talerz w restauracji

Autor: Anna
Źródło: http://www.flickr.com

W licznych cywilizacjach i państwach są różne rodzaje i gusta takich przekąsek. Wielokrotnie przepisy na przystawki mają dodane zdjęcia – co umożliwia w krótkim czasie i wykwintnie serwować potrawę, gdyż winny one też rozweselać wyglądem, później kusić wonią – bo jak wiemy pierwej konsumujemy wzrokiem.

Coraz mniej napotykamy się z klasycznymi recepturami na przystawki, ponieważ wypierają je nowatorskie zakąski.

Kiedy uznasz, że omawiany w tym miejscu artykuł jest wartościowy, kliknij ten link, a znajdziesz więcej tego typu materiałów!

W Polsce najsławniejsze receptury na przekąski to nie schodzące z podium kanapeczki, koreczki i nadziewane jajka. Niesłychanie często przewodzą też takie nieduże dania potrawy jak faszerowane pieczarki, wędliny w cieście francuskim, bułeczki z serami i sałatki.

Karczek pieczony – innymi słowy jak w niedługim czasie wykreować strawę, która oszałamia kubki smakowe.

Umieszczone tu uwagi z witryny to godne polecenia źródło informacji – z pewnością Cię zaciekawi, ponieważ tyczy się tematyki przedstawionej w tym tekście.

Prawidłowo przygotowany karczek pieczony niewątpliwie zdobywa podniebienia swoim nieskalanym smakiem i delikatnością (przepisy na dania z grilla). Kiedy jest ukończony winien się pięknie porcjować w plastry, również w ciepłym wydaniu obiadowym, jak i w formie wędliny na kanapki.

Sprawdza się także jako przystawka pośród serów oraz koreczków na półmiskach. Jest to strawa szybka i stosunkowo tania w przyrządzeniu. Ważne, aby wpierw mięso zamarynować. W tym celu powinno się zamieszać sól, pieprz, jałowiec, goździki, ziele angielskie, liście laurowe i czosnek (własna kompozycja przypraw będzie zarówno wspaniałym rozwiązaniem), wszystko zmiksować i zagrzać na patelni. Mięso dobrze nasmarować zimną marynatą, potem odłożyć na noc w lodówce. Na następny dzień nasz karczek jest gotowy do późniejszej obróbki.

zdrowa przystawka w postaci koreczków

Autor: Ted Eytan
Źródło: http://www.flickr.com

Wkładamy go do pojemnika odpornego na wysokie temperatury, kuchenkę włączamy na 200 stopni i wypiekamy około dwóch godzin. Przez ten czas oblewamy nasz pieczony karczek wywarem, który uzyskaliśmy. Dla jeszcze większej przyjemności nasza danie powinniśmy w czasie wypiekania polać czerwonym winem. Tak przygotowany karczek pieczony jest smaczny, pasuje do wielu dodatków obiadowych (np.: link), stanowi znakomity posiłek, który nasyca i smakuje.