W licznych cywilizacjach i państwach są różne rodzaje i gusta takich przekąsek. Wielokrotnie przepisy na przystawki mają dodane zdjęcia – co umożliwia w krótkim czasie i wykwintnie serwować potrawę, gdyż winny one też rozweselać wyglądem, później kusić wonią – bo jak wiemy pierwej konsumujemy wzrokiem.
Coraz mniej napotykamy się z klasycznymi recepturami na przystawki, ponieważ wypierają je nowatorskie zakąski. W Polsce najsławniejsze receptury na przekąski to nie schodzące z podium kanapeczki, koreczki i nadziewane jajka. Niesłychanie często przewodzą też takie nieduże dania potrawy jak faszerowane pieczarki, wędliny w cieście francuskim, bułeczki z serami i sałatki.
Karczek pieczony – innymi słowy jak w niedługim czasie wykreować strawę, która oszałamia kubki smakowe. Prawidłowo przygotowany karczek pieczony niewątpliwie zdobywa podniebienia swoim nieskalanym smakiem i delikatnością (przepisy na dania z grilla). Kiedy jest ukończony winien się pięknie porcjować w plastry, również w ciepłym wydaniu obiadowym, jak i w formie wędliny na kanapki.
Sprawdza się także jako przystawka pośród serów oraz koreczków na półmiskach. Jest to strawa szybka i stosunkowo tania w przyrządzeniu. Ważne, aby wpierw mięso zamarynować. W tym celu powinno się zamieszać sól, pieprz, jałowiec, goździki, ziele angielskie, liście laurowe i czosnek (własna kompozycja przypraw będzie zarówno wspaniałym rozwiązaniem), wszystko zmiksować i zagrzać na patelni. Mięso dobrze nasmarować zimną marynatą, potem odłożyć na noc w lodówce. Na następny dzień nasz karczek jest gotowy do późniejszej obróbki.
Wkładamy go do pojemnika odpornego na wysokie temperatury, kuchenkę włączamy na 200 stopni i wypiekamy około dwóch godzin. Przez ten czas oblewamy nasz pieczony karczek wywarem, który uzyskaliśmy. Dla jeszcze większej przyjemności nasza danie powinniśmy w czasie wypiekania polać czerwonym winem. Tak przygotowany karczek pieczony jest smaczny, pasuje do wielu dodatków obiadowych (np.: link), stanowi znakomity posiłek, który nasyca i smakuje.