Pierwsza istotna informacja jest taka, że taki metoda na gotowanie dań sprawia, że jedzenie jest znacznie zdrowsze (porady kulinarne). Rzecz jasna podgrzewanie w wodzie i tak jest lepsze od smażenia. Gotując nie dokładasz tłuszczu do elementów posiłku. Jednak klasycznie gotowane dania posiadają nie tylko mało tłuszczu, lecz także… mało witamin. Woda skutecznie wymywa cenne składniki, które potem zwyczajnie wylewasz. Podczas robienia posiłku na parze podobne zjawisko nie zachodzi.
Czy jesteś zdania ten wątek jest niesamowicie pasjonujący? Jeśli tak uważasz, to kliknij na pełen tekst – tam odnajdziesz równie intrygujące informacje.
Ma to ogromne znaczenie zwłaszcza w sytuacji, kiedy grzejesz warzywa.
Po drugie, potrawy podgrzewane nad wodą zachowują smak, a nieraz nawet smakują lepiej. Ci, którzy nie próbowali pary czasami są zdania, że gotowanie na parze niweluje smak warzyw. Ale nie jest to prawda. Wystarczy, że choćby raz spróbujesz podgrzać w taki sposób ulubione warzywo, a zobaczysz to na własnej skórze. Warzywa będą smakować doskonale, a z pewnością nie będą mdłe.
Ponadto przygotowywanie posiłków na parze jest bardzo łatwe. Nie musisz mieć wyjątkowe wiedzy albo umiejętności. Jedyne co potrzebujesz to właściwa nakładka albo sitko do garnka. Nakładka powinno posiadać dziurki, przez które przedostaje się para, lecz które okażą się na tyle małe, by dało się komfortowo rozłożyć warzywa. Z pewnością miło zdziwi Cię to, że przygotowywanie na parze zupełnie nie opóźnia obiadu.