Jeszcze kilka lat temu dużo pracowników gigantycznych firm, spożywało większość posiłków na mieście. Ponieważ znaczną część dnia zostawali oni w pracy, nikt nie jest zdziwiony, że woleli kupować posiłki w firmowej stołówce lub jadać w okolicznych barach szybkiej obsługi, a niżeli czekać na ciepły posiłek aż do końca pracy. Zwłaszcza jeśli były to osoby samotne, na których nikt w mieszkaniu nie czekał. Nie ma ponad wszystko nic straszniejszego, niż jedzenie posiłku bez towarzystwa.
Źródło: www.sniadaniowaklasa.pl/
Ale ostatnimi czasy pokochaliśmy ruch slow food, który namawia nas do ogarnięcia się również w zagadnieniach kulinarnych. Co raz modniejsze stają się knajpki, w których menu sporządzane jest z dnia na dzień. Mamy możliwość w nich zjeść pożywne kanapki, domowej roboty ciasta, a na obiad autentyczne potrawy, takie jak kurczak tikka masala. Przyrządzanie jedzenia okazało się niesamowicie modne i wiele osób nabrało chęci do uprawiana tej sztuki. Zgromadzenia przyjaciół umawiają się w konkretnym miejscu, by razem coś przygotować. Nic jednak tak nie przyciąga do siebie ludzi, jak wspólny stół, na którym znajdują się wyjątkowe smakołyki.
Zmienia się też podejście gospodyń domowych do tematu posiłku dla całej rodziny. Dużo kobiet z zapałem zamieszcza swoje przemyślenia odnośnie gotowania w kulinarnej blogosferze, a także zakłada własne strony, na których dzieli się najbardziej wyszukanymi przepisami ( więcej: ). Polki przekonały się, że obiady wcale nie muszą być szare bez polotu. Korzystnie jest od czasu do czasu poszaleć i przyrządzić spaghetti pomodoro lub krewetki w sosie tajskim.
Otwarliśmy się na świat pod wieloma względami, również związanymi ze sztuką gotowania. Pomimo że nasza rodzima kuchnia wypełniona jest wykwintnymi i przepysznymi daniami, powinniśmy wyjechać z najbliższymi w kulinarną podróż do innych państw, zwłaszcza, że mnogość zagranicznych rarytasów jest banalnie prosta w przyrządzeniu. Jednym z ukochanych dań rodaków jest w tym momencie spaghetti alla bolognese oraz sałatka grecka. Zawdzięczając tej różnorodności smaków, nasze posiłki nigdy nie będą już monotonne. Pamiętajmy, że obiad (kliknij: zobacz) to bardzo istotny posiłek w ciągu dnia, dobrze zatem postarać się, by przyciągnąć do stołu nasze dzieci, które zazwyczaj mają dużo istotniejszych spraw na głowie, niż ciepły posiłek.