Posted in Zdrowa dieta

Sezon jesienny w kuchni – przepisy i wskazówki gastronomiczne z wykorzystaniem warzyw i owoców sezonowych

Sezon jesienny to ulubiony czas w kuchni dla osób uwielbiających korzenne i leśne aromaty. Na początku jesieni najczęściej suszymy śliwki, pomidory i grzyby, robimy przetwory i wina, a na naszych stołach jeszcze serwujemy owoce i jarzyny sezonowe (dynia, cukinia). W domu roztaczają swój zapach wyśmienite jabłeczniki, ciasta orzechowe czy tarty z owocami na cieście francuskim.

Zdrowa potrawa na talerzu

Autor: Carmen Rodriguez
Źródło: http://www.flickr.com

Potem, im bliżej do zimy, tym częściej wyciągamy przetwory z domowej spiżarni, jemy rozgrzewające potrawy, które są coraz pyszniejsze po kolejnym odgrzewaniu oraz… grzane wino.

Jesienne temperatury są motywacją do jedzenia ciepłych posiłków – ekspresowa sałatka z sklepowego miksu sałat i garści warzyw nie zagrzeje tak dobrze jak sycąca zupa czy gulasz. Jeśli możemy sobie na to pozwolić, jesienią doprawmy nasze dania nieco intensywniejszymi przyprawami (pieprz cayenne, pieprz syczuański, cząber). Komponujmy nasze posiłki ze świeżych produktów – na mrożonki przyjdzie jeszcze czas. Dania zapiekane będą mieć wspaniały aromat, gdy zamiast wędliny damy szynkę parmeńską albo inną, dobrze podwędzaną wędlinę (zobacz). Tartą mozzarellę dobrze jest wyłożyć na danie około dziesięć minut przed wyjęciem z pieca.

Serów twardych typu parmezan nie podgrzewamy – posypujemy nim potrawę zaraz przed serwowaniem lub podajemy jako dodatek i wtedy serwujemy jako szerokie wstążki (jeśli nie mamy specjalnego noża do serów twardych, użyjmy obieraka do warzyw). Dania zapiekane można podzielić na porcje i mrozić czy też wziąć do pracy w luchboksie. Jesień to oczywiście pora na patisony i inne warzywa tego rodzaju. Kiedy chcemy kupić dojrzałą dynię, sugerujmy się jej rozmiarem i kolorem skórki. Im bardziej pomarańczowa, tym intensywniejszy i pyszniejszy jest jej miąższ. Z dynią bardzo dobrze komponuje się marchew i pieczona papryka.

– zapiekanka z makaronu.jpg|L|W=200|ALT=Zapiekanka]Z tego połączenia możemy przygotować zupę, przygotować zapiekankę, albo dania z patelni (przykładowo: ). Po wydrążeniu środka dyni można zrobić też muffiny na słono lub na słodko, a pestki wyczyścić i podsuszyć w piekarniku – będą świetne jako dodatek do wypieków domowej roboty, pasztetów warzywnych albo do „skubania” jak słonecznik. Na szybszy obiad czy kolację sprawdzą się dania z patelni. Koniecznie przyrządzone na klarowanym maśle z dodatkiem świeżych ziół i warzyw wzmacniających odporność – cebuli i czosnku.

Gdy ogarnie nas chęć na coś słodkiego, usmażmy naleśniczki na oleju kokosowym i podajmy je z syropem klonowym lub w wersji z pieczonym jabłkiem, miodem i cynamonem. Wydrążone jabłuszka nadziewane orzeszkami i miodem, zapieczone w piekarniku to też pyszny pomysł na deser.