Posted in Zdrowa dieta

Robimy dżemy i nalewki, czyli przygotowania do długiej, surowej zimy

Mało kto przepada za minusowymi temperaturami. Marzniemy, chcemy jak najszybciej wrócić do ciepłego domu oraz zrobić sobie gorącą herbatę z smakowitą kanapką z – najlepiej – domowym dżemem. Do tego kieliszek ulubionej nalewki, która od razu nas rozgrzeje i do pełni szczęścia nie trzeba nic ponadto.

Aby cieszyć się nadmienionymi specjałami, należy trochę poświęcić się latem lub jesienią oraz uczynić pewne przygotowania, to znaczy przygotować przetwory, za jakimi przepada nasza rodzina.

konfitury

Autor: rodtuk
Źródło: http://www.flickr.com

Niektórzy lubią dżemy truskawkowe, inni daliby wszystko za przepyszną konfiturę z jeżyn. W zależności od tego, które owoce uwielbiasz, powinieneś przygotować się na zrobienie przetworów wtedy, kiedy jest na nie okres. Tak na przykład wskazane dżemy z truskawek powinieneś przyrządzić w czerwcu, na dżemy jeżynowe z kolei pora będzie w sierpniu. Przepisy na dżemy najlepiej weź od swojej mamy bądź znajdź pewne receptury w sieci. Można tradycyjnie przesmażyć owoce czy dodać cukru żelującego, dzięki któremu dostaniemy wyśmienitą galaretkę. Jeśli twoje dzieci kochają tylko gładkie konfitury, możesz użyć blender i zmiksować owoce. Wówczas twój maluszek

nalewka

Autor: thedabblist
Źródło: http://www.flickr.com

z chęcią zje niejednego gofra bądź naleśnika i na pewno poprosi o dokładkę. Jeżeli chodzi o przepisy na nalewki, tutaj także zasięgnij rady u osób, jakie są specjalistami w ich robieniu. Wiele z nich przyrządza bowiem nalewki lecznicze, jakie można użyć przy bólach brzucha lub przy innych dolegliwościach, w zależności od użytych składników. Macierzanka np. sprawdza się w chorobach dróg oddechowych, maliny zaś doskonałe będą podczas gorączki.

Ta wskazówka z www (https://twojspozywczy.pl/kody-rabatowe/) będzie Ci odpowiadać, ponieważ również traktuje o podnoszonym w tym artykule dylemacie. Co równie istotne, robi to w porywający sposób.


Zabierając się za robienie nalewek należy pamiętać, iż musimy wykorzystywać wyłącznie

rzeczywiście dojrzałe owoce. Powinniśmy jednakże uważać, aby nie były podgniłe, gdyż wtedy cała nasza praca zmarnowałaby się. Trunek nie będzie ani pyszny, ani nie będzie ładnie wyglądał, więc szybciej trafi do kosza, niż na stół. Poza owocami do nalewek możemy dodać pachnące korzenie, np.

Jeśli zaintrygowała Cię ta kwestia, szybko sprawdź link sklep spożywczy w pobliżu a dowiesz się znacznie większą ilość szczegółów, które z pewnością wywołają u Ciebie śliczny uśmiech.

imbir, jaki wzbogaci ich smak.
Jeśli w związku z tym zamierzasz cieszyć się takimi pysznościami zimą, zawczasu zastanów się, które przetwory chciałbyś zrobić, a z pewnością nie będziesz żałować.