Posted in Bez kategorii

Najlepszy przepis na przygotowanie wędlin domowego wyrobu!

Wielka majówka to dobry czas na rozpoczęcie sezonu na wędzenie szynek, boczków, produkowanie domowych kiełbas. Jeżeli dziś kupimy kawałeczek ładnego mięsa od szynki, chudego boczku lub kilo łopatki, to już za 3 dni można mieć własną pyszną wędzonkę. A takie wyroby są coraz to w wyższym stopniu popularne, gdyż wiemy, co spożywamy.

Domowa produkcja wędzonek. Receptura na szynkę – Mięso na szynkę domowej roboty zdołamy przygotować w ciągu 2-4 dni. Do solanki należy użyć 10 litrów wody uprzednio zagotowanej z przyprawami: liściem laurowym, zielem angielskim a także kardamonem – oferta produkcji wędzonek. Do ostudzonego wywaru dodajemy 1 kg peklosoli, łyżkę cukru jak też pięć gram nominy. Przyrządzoną solanką nastrzykujemy szynkę, żeby masa mięsa powiększyła się o około 10 -15 proc. Możemy oczywiście peklować inaczej, jednakże wtedy potrwa to co najmniej 10 -14 dni.

przetwory mięsne w niskiej cenie

Autor: Edsel Little
Źródło: http://www.flickr.com

Nastrzyknięte mięcho należy zanurzyć w pozostałej solance oraz peklować 2-4 dni w temp. 4-6 st. C. Potem, po osuszeniu, wędzimy je 2 godziny do otrzymania należytego zabarwienia. Należy pamiętać, iż najlepszy dym oraz najsmaczniejsza szynka jest, gdy do palenia używamy drewna z drzew owocowych.

By przygotować własne przetwory mięsne nie potrzeba wielkiego wysiłku jak też dużych kosztów. Możemy na początek spożytkować beczułkę z obciętym dnem. Możemy też zakupić wędzarkę, są już w sprzedaży przenośne – ogrodowe czy balkonowe. A gdy zabawa w wędzenie spodoba się nam, dobrze jest zbudować własną. Zadymiacze, jak sami siebie najczęściej zwą amatorzy domowych wędlin, często sami stawiają wędzarnię, dbając, ażeby palenisko było należycie daleko od komory z mięsem, ażeby produkty faktycznie wędziły się, a nie piekły. Większa część unika także wykorzystywania gotowych polepszaczy. Dla poniektórych nawet peklosól jest czymś niedopuszczalnym. Na jedno wędzenie można nabyć gotowe zrębki z drzew owocowych, bukowych bądź olchowych.

Prezentowany tekst jest bardzo wciągający? Jeżeli tak, to sprawdź też pozostałe polecane treści, gdyż są tak samo interesujące oraz wciągną Cię kompletnie.

Jeśli będziemy częściej robić domową kiełbasę czy szynkę, dobrze jest mieć własne drewno. Dąb i olcha dają klasyczny bukiet zapachów a także brązowy kolor. Jabłoń nadaje się znakomicie do wędzenia drobiu. Drewno ze śliwy najlepsze jest do polędwiczek jak też tłustych mięs: boczków, żeberek, golonek. Do szynek warto użyć wiśniowego drzewa, barwiącego na ciemny brązowy oraz dającego ożywczy, lekki, owocowy zapach.