Posted in Bez kategorii

Najlepsze przepisy na ciasta to te, które znamy z dzieciństwa. Kulinarne tajemnice przekazywane są nieraz z pokolenia na pokolenie. Dziś coraz częściej szukamy jednak inspiracji w sieci

Mogłoby się wydawać, że zdobyć odpowiedni przepis kulinarny, to teraz żaden problem. Wystarczy włączyć laptopa oraz wystukać na klawiaturze odpowiednie hasło.

Jeśli jednak mamy ogólne pojęcie o pieczeniu, to wiemy, że przepisy na ciasta – na przykład:: tutaj – mogą się od siebie znacznie różnić. Upiec dobry makowiec albo szarlotkę, to nieraz naprawdę trudne zadanie. Dlatego ,zanim zabierzemy się do pracy, zadbajmy o jak najlepszy przepis. Pomyślmy, u kogo jedliśmy ostatnio jakieś wyjątkowo pyszne

ciastka

Autor: Shari’s Berries
Źródło: http://www.flickr.com

ciasto i jeżeli to możliwe, porozmawiajmy z osobą, która je upiekła. Pochwalimy jednocześnie czyjeś umiejętności i, a przy okazji rozwiniemy własne. Jeśli jednak nie znamy nikogo takiego, to w ostateczności pozostaje nam plan B, czyli poradniki kucharskie albo sieć internetowa. Nie otwierajmy jednak wątpliwego pochodzenia poradnika albo byle jakiej strony. Zwróćmy uwagę na doświadczenie kulinarne, jakie posiada autor książki kucharskiej lub strony online. W przypadku przepisów zamieszczonych w sieci, warto zainteresować się również niektórymi blogami. Blogerzy to przeważnie ludzie, którzy chcą podzielić się swoją pasją. Tacy piekarze potrafią nieraz udzielić także nietypowych, a jednocześnie praktycznych wskazówek, którymi warto kierować się w kuchni.

Oprócz ciast, raz na jakiś czas, warto przygotować również jakiś inny deser. Naszym bliskim oraz znajomym na pewno będą smakowały również przygotowane przez nas ciastka, muffiny, babeczki albo rogaliki. Raz w roku mamy jednak taki dzień, kiedy wypada podać raczej pączki, faworki lub racuchy. Tłusty czwartek świętują nie tylko łasuchy.

Tego dnia wszyscy zajadają się smażonymi pysznościami. Warto jednak pamiętać, że faworki – przepis na faworki – albo pączki mogą sprawdzić się również w ciągu roku. W chwili słabości i tak zjadamy nieraz jakiś wysokokaloryczny i niezbyt zdrowy posiłek. Znacznie lepiej usmażyć go wówczas samodzielnie. Unikniemy zbędnych konserwantów oraz spulchniaczy. Jeżeli chcemy pozbyć się nadmiernej ilości tłuszczu, pamiętajmy jednak, żeby smażone rzeczy od razu po zdjęciu z patelni, wykładać na papierowy ręcznik. Zbędny tłuszcz zostanie wówczas wchłonięty przez ręcznik kuchenny. Dzięki temu jedzenie (pizza Katowice silesia ) będzie lepiej smakować, a my zaoszczędzimy swoje zdrowie.