Każda okazja jest świetna do wypróbowania nowych i smacznych dań. Pora letnia to bez wątpienia znakomity czas na grilla – jest także dobra szansa na urządzenie przyjemnego spotkania z rodziną. Na grillu znakomicie smakuje wiele ciekawych potraw – od pieczonych jarzyn aż po sery , jak również różnorodne mięsa.
Autor: MSM MOŃKI
Źródło: MSM MOŃKI
Pod tymi względami bez wątpienia każdy jest w stanie odnaleźć coś doskonałego dla siebie, co będzie odznaczało się świetnymi właściwościami smakowymi. Obecnie jest wiele recept, dzięki którym absolutnie każdy smakosz będzie oczarowany zapachem wybornych potraw, na przykład kuchni regionalnej. Warto spróbować na własne oczy, jak smakuje grillowany filet z pstrąga w ogrodzie albo innym miejscu w plenerze – takie dania są niezwykle łatwe w przygotowaniu i niebywale zdrowe, niewątpliwie będą przypadać do gustu zaproszonym gościom.
Grillowane potrawy smakują najlepiej, gdy żar jest umiarkowany , jak również samo jedzenie jest systematycznie przewracane – tak, żeby potrawy były równomiernie zgrillowane. Doskonale będą się komponować z takimi przyprawami, jak przykładowo curry z listkiem szałwii , a także oregano, słodką papryką i odrobiną pieprzu. Amatorzy hawajskich klimatów mogą również wypróbować połączenie ryb z plastrem ananasa lub mango. Grillowany filet z pstrąga świetnie sprawdzi się w takich połączeniach – kuchnia hawajska obfituje w ryby , jak również owoce morza, które można bez problemu dostosować do krajowych wariantów. Również przygotowanie pstrąga z cytryną, octem balsamicznym, pieprzem i tymiankiem jest świetnym rozwiązaniem. Amatorzy kuchni azjatyckiej bez wątpienia docenią także połączenie samemu zgrillowanych ryb z sosem kokosowym. Na pewno należy mieć na uwadze, że rybie filety to również dobry pomysł na kolację dla dzieci – przeważnie mają całkowicie wyeliminowane ości.
Autor: Stanisław Bobowski
Źródło: Radisson Blu Hotel Kraków
Zdecydowanie warto próbować także, jak smakuje oscypek z grilla – samemu wędzony przypadnie do gustu o wiele lepiej, niż kupny – więcej na smaczny.pl. W dwudziestym pierwszym wieku bowiem standardowe i lokalne przepisy wracają do popularności. Oscypek można przyrządzić na wiele różnorodnych sposobów, i dlatego na domowym grillu będą smakować o wiele lepiej, niż nieraz przesolone sery dostępne na górskich szlakach. Idealnie współgra z nim sos bądź powidła z żurawiny, przyprawy prowansalskie, oraz dla odważnych – zielone przyprawy curry lub
lukrecja w kroplach pewna doza ostrej papryki. Kwestia smaku domowych przysmaków nadzwyczaj zależy od personalnych potrzeb, jak i od przyzwyczajeń – dlatego też grill to świetna okazja na przygotowanie tego, co się lubi najbardziej.