Posted in Zdrowa dieta, Zdrowy tryb życia

Olej lniany a odmiennie zwany olej budwigowy to hit żywieniowy charakteryzujący się rzeczywiście niesamowitymi właściwościami zdrowotnymi.

Olej lniany a odmiennie zwany olej budwigowy to szlagier żywieniowy odznaczający się faktycznie niezwykłymi, jak udowadniają analizy, właściwościami zdrowotnymi. Wspiera działanie człowieczego ciała, bo posiada aż 95 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, których organizm sam nie nie umie wytworzyć, dlatego też trzeba dawać je razem z jedzeniem. Tłuszcze są wręcz bezcenne dla tkanek, komórek, organów naszego systemu, gdyż zapewniają im odpowiednie funkcjonowanie a też osłaniają przed wieloma chorobami, także nowotworowymi.

Oliwy

Autor: a olin
Źródło: http://www.flickr.com
Olej lniany albo inaczej olej budwigowy (niewyklarowany) tłoczony jest sposobem „na zimno” to znaczy mechanicznie wyciskany z nasion bez ich podgrzania . Wszelkie jego składniki zachowują naturalne struktury a także pozytywne właściwości biologiczne.

Zainteresował Cię ten artykuł? Jeśli tak, to śmiało kliknij też ten odnośnik. Podobne informacje przeczytasz również tutaj (http://www.e-herbata.pl/rooibos-honeybush-c-31.html).

Nie jest poddawany rafinacji. Dr Johanna Budwig opracowała i używała już od połowy XX wieku dietę przeciwnowotworową. Podstawowym składnikiem diety dr Budwig jest masa stworzona z oleju lnianego oraz białka w postaci sera albo mleka. Tak przygotowana pasta (zawieszenie cząstek tłuszczu w drobinkach białka – tak samo jak w majonezie) przekazuje nienasyscone kwasy tłuszczowe do właściwych miejsc dużo szybciej nie uszkadzając ich cech. Idea diety opiera się na zapewnianiu organizmowi adekwatnych proporcji kwasów tłuszczowych.

Dzisiejsza dieta człowieka urozmaicona w rafinowane a też przetworzone tłuszcze z daleka odchodzi dawkami kwasów omeaga 3 i omega 6 od zalecanych. Mimo iż kwasy tłuszczowe to jeden z fundamentalnych składników naszego ciała. Dlatego w diecie dr Budwig, wzbrania się jedzenia rafinowanych a także innych podobnych tłuszczów, a głównie całkiem sztucznie utwardzanego tłuszczu, podstawowego składnika np. margaryn. Według Dr Budwig dostarczenie organizowi odpowiednich proporcji kwasów, poprzez dostarczenie dawki kwasów omega-3 i omega-6 w akuratnych proporcjach z lnu sprawia, iż komórki naszego ciała odzyskują naturalne cechy.