Nadwyżka cukru powoduje otyłość, wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę, choroby serca, anemię, naruszenie wytrzymałości, próchnicę. Przyczynia się do zaistnienia opryszczki, infekcji drożdżycowych, raka, zakłóceń miesiączkowania, impotencji. Przytłumia umysł, tworzy nerwowość, zdenerwowanie. Dla osób lubiących słodkości mamy dobrą wiadomość: są zastępniki, które możemy śmiało (lecz też rozważnie) użytkować w zastępstwie białego cukru. Pierwszym z nich jest miód, jaki mimo większej kaloryczności zawiera pewne minerały i enzymy, a wobec tego nie zaburza stabilności mineralnej organizmu człowieka.
Niesłychanie dobry jest również syrop klonowy, o gęstej spoistości, który zawiera sole mineralne tudzież witaminy z grupy B, biotynę i kwas foliowy. Następny towar to syrop z agawy, który jest potężnie wolniej wchłaniany. Mieści w sobie ogromną ilość inuliny, czyli naturalnego probiotyku tudzież poprawia pracę przewodu pokarmowego. Jeśli nie chcemy używać wyżej wymienionych zamienników i nadal zmagamy się z dylematem czym zastąpić biały cukier cukier królewski ( czym zastąpić biały cukier), można skorzystać z ksylitolu.
Uzyskiwany jest na ogół z brzozy, jest jednakowo słodki jak jego biały odpowiednik, jakkolwiek ma w przybliżeniu 40% kalorii mniej. Będzie perfekcyjny dla osób na diecie, ponadplanowo umacnia układ immunologiczny i broni przed chronicznymi chorobami.
Przebywając w towarzystwie najbliższych czy też gości zajmijmy się rozmową – w takim przypadku także nie będziemy myśleli o słodkościach.