Posted in Bez kategorii

Zgodnie z nauką Hipokratesa, właściwe jedzenie to fundament zdrowia

Przyroda sama w sobie daruje nam zdrową i witalną żywność. Dzięki temu, przyroda pozwala nam na walkę dolegliwościami i jednocześnie gwarantuje odpowiedni stan zdrowia. Generalnym źródłem schorzeń są nasze nawyki żywieniowe i tryb życia. Modyfikowana żywność jest niewątpliwie podstawową przyczyną problemów zdrowotnych .

Olej lniany

Źródło: ekoj.pl
Taka żywność nie daje nam energii zużywanej do samoregeneracji organizmu, która wcześniej była dostarczana wraz z naturalną żywnością.

To świetnie, że masz chęć uzyskać pokrewne informacje na prezentowany wątek, gdyż wchodząc na link, zgłębiasz rzetelne informacje (http://www.ratynscystomatologia.pl/leczenie/stomatologia-estetyczna) na publikowane zagadnienie.

W okresie wzmożonego popytu na pożywienie ekologiczne, w kategorii tłuszczów wyróżniamy oleje otrzymywane metodą na zimno, których przyjmowanie doprowadza do powstrzymania lub ograniczenia rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak – nadwaga, choroby układu krążenia, miażdżyca.

Wśród olejów tłoczonych na zimno można wyspecyfikować oleje pozyskane z nasion, owoców i z pestek – olej z nasion lnu (najlepsze spożywcze oleje), olej z nasion wiesiołka, olej z nasion ogórecznika lekarskiego, olej z pestek dyni oraz olej z owoców oliwki, olej z owoców rokitnika jak też olej z orzechów czy olej z kiełków pszenicy. Zróżnicowanie olejów z pierwszego tłoczenia jest tak samo ważne w naszym jadłospisie, jak świeże warzywa i owoce. Lata, kiedy oleje uznawaliśmy jedynie za swego rodzaju przyrząd do przygotowania dań, muszą odejść do lamusa. Do zdrowego funkcjonowania, organizm wymaga nawet więcej kalorii wywodzących się ze zdrowych tłuszczów, niż z protein. Dlatego w zdrowej diecie, powinno być dwa razy więcej typów zdrowych tłuszczów aniżeli białka.

Związki wchodzące w skład oleju z ziaren dyni – balsam do ciała – kojący, przesądzają o jego zdrowotnych właściwościach. Olej z pestek dyni, pozyskiwany jest na zimno. Ma ciemnozielono-brązowy odcień, orzechowy smak i orzechowy zapach. Tłuszcze, które znajdują się w ziarnach dyni, należą do tłuszczów roślinnych, posiadających wszystkie potrzebne związki dla naszego organizmu.

Olej lniany otrzymywany z pierwszego tłoczenia jest olejem roślinnym o żółtawym zabarwieniu i dosyć silnym, cierpkim aromacie. Zawiera doskonałą proporcję zdrowych, nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6. Kwasy te zaliczane są do grupy NNKT – czytaj
nawet pomocna strona, warto zajrzeć
znacznie więcej znajdziesz na www
oryginalna strona. Są to związki, których organizm człowieka potrzebuje, a nie jest w stanie sam ich wyprodukować. Warto wspomnieć, iż kwasy omega-3 stanowią aż 15 % budulca tkanki mózgowej.