Przygotuj smakowitą sałatkę, która na zawsze zadomowi się w Twoim domowym jadłospisie
Prostą w przyszykowaniu jest sałatka meksykańska.
Chcemy Cię zachęcić do nowej strony, gdzie przygotowaliśmy dla Ciebie masę specjalistycznych wątków. Nie ociągaj się i po prostu kliknij odnośnik (www.centrumhigieny.pl/pl/c/Akcesoria-masarskie/113).
Jest barwna i sporządza się ją błyskawicznie! Z pewnością uratuje jakąś nieoczekiwaną imprezę. przygotowania będziemy potrzebować: 2 papryki, puszka czerwonej fasoli, 200 gram sera żółtego, 1 puszka ananasów, 1 puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, biała część z pora, 4-6 łyżek majonezu, sól i pieprz. Ananasa należy odcedzić od słodkiej zalewy, w ten sam sposób postąpić z czerwoną fasolą i kukurydzą. Do tego celu można skorzystać z durszlaka, kukurydzę i fasolę opłukać przez chwilę pod chłodną wodą, kolejnie poczekać moment by umożliwić niepotrzebnej wodzie ociec. Aby por miał estetyczny kolor i był delikatny należy przelać go początkowo gorącą wodą, po czym uczynić to samo używając chłodnej wody. Ser żółty rozdrabniamy przy pomocy tarki z szerokimi dziurkami, a ananasa tniemy w paski. Paprykę kroimy w kostkę. Ogół poćwiartowanych produktów wkładamy do wspólnej salaterki, wówczas należy dodać majonez i sól i pieprz. Przed zjedzeniem należy wstawić ją na 30 min. do lodówki. Jest to potrawa ekspresowa, tania i niezwykle łatwa do przyrządzenia – nęci
kolorystyką, a odpowiednio dobrane składniki spowodują, że zrobisz ją jeszcze nie raz. Sprawdź też jak przyrządzić inną sałatkę: .
Wersja dla smakoszy uwielbiających ostre sałatki
Do zrobienia sałatki meksykańskiej, która będzie pikantna potrzebujemy:
fasolę czerwoną, trochę kukurydzy, paprykę, białe cebule, dużo majonezu, czosnek, 3 jaja ugotowane na twardo, trochę obranego ogórka, chipsy meksykańskie, ostry dip meksykański, kapka ostrego keczupu, pierś z kurczaka, oliwę, przyprawy: do gyrosa, sól, pieprz, chilli. Warzywa ćwiartujemy w kostkę. Przy użyciu tarki ścieramy jajka. W tym samym czasie wrzucamy pokrojony i doprawiony filet z kurczaka na patelnię. Wyduszony czosnek mieszamy z majonezem. Sałatkę układamy do misy warstwami. Na samym dole dajemy ogórka, potem 1/2 kukurydzy, fasoli i papryki, następnie kurczak, i ponownie 1/2 kukurydzy, fasoli, papryki. Ważne aby co parę warstw smarować je dip, keczup i przyprawy. Na górze także nakładamy majonez i posypujemy jajkiem i chipsami. Smacznego!
Zachęcam też zobaczyć podobne przepisy tutaj: sałatki na Wielkanoc.